Zastanawialiście się kiedyś ile fastfoodów jest w Polsce? Gdzie nie pojadę tam widzę duże korporacyjne restauracje serwujące śmieciowe jedzenie, oraz w każdym mieście znajdzie się pizzeria lub kebab. Żeby zjeść zdrowo trzeba kupić i zrobić posiłek samemu, a to jest czasochłonne i drogie. Tak pewnie słyszeliście, kiedy ktoś wypowiada się na temat zdrowego jedzenia. Nic bardziej mylnego, oczywiście są produkty tańsze i droższe ale to wy decydujecie co kupicie i ile chcecie na to wydać.
8 ZDROWYCH PRODUKTÓW
Poniżej przedstawiam Wam 8 produktów, które mają genialne wartości odżywcze i zdrowotne. Poprawią one wasze samopoczucie, dzięki nim nabierzecie wigoru i będziecie bardziej produktywni w ciągu dnia.
Właściwości: chronią przed powstawaniem nowych komórek rakowych przez posiadanie silnego przeciwutleniacza (sulforafanu) i regulują poziom cukru we krwi. Dodatkowo zabezpieczają organizm przed wrzodami żołądka, anemią. W momencie kiedy chcecie posiadać dobry wzrok, brokuły na pewno przyjdą Wam z pomocą.
Przeciwwskazania: Mogą powodować wzdęcia
Właściwości: Obniżają ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu, zmniejszają ryzyko nowotworu jelita grubego, stabilizują poziom cukru we krwi. Przez spora zawartość magnezu wzmacniają mięśnie i poprawiają waszą odporność na stres. Przez dużą zawartość błonnika ułatwiają proces trawienia.
Przeciwwskazania: Nie poleca się osobom, które mają problemy z glutenem ze względu na dość sporą jego zawartość w płatkach owsianych.
Właściwości: Świetnie sprawdza się jako składnik diety lekkostrawnej. Ze względu na dużą zawartość lecytyny powoduje obniżenie poziomu cholesterolu, oraz pozytywnie wpływa na pamięć i koncentrację. Kaszę jaglaną warto również spożywać, gdy macie problem z nieświeżym oddechem, ponieważ hamuje rozwój bakterii w jamie ustnej. Jeśli zależy Wam na poprawie kondycji włosów, skóry i paznokcie również kasza jaglana powinna się znaleźć w waszym jadłospisie.
Przeciwwskazania: W porównaniu do innych kasz wypada słabo pod względem indeksu glikemicznego. Osoby, które są chore na cukrzycę oraz diabetycy nie powinni zbyt często spożywać tego produktu.
Właściwości: Oczyszczają z toksyn oraz substancji rakotwórczych. Jeśli nie chcecie w wieku 40 lat być jedną wielką zmarszczką to zadbajcie, aby migdały znalazły się u Was na talerzu, podziękuje wtedy Wam również wasza skóra i paznokcie. Jakby tego było mało obniżają poziom cholesterolu i u mężczyzn przyczyniają się do wzmacniania pożądania seksualnego, a u kobiet podczas miesiączki pomagają uspokoić hormony.
Przeciwwskazania: Przy dietach redukcyjnych należy brać pod uwagę ich sporą kaloryczność. Mogą również powodować
Właściwości: W żółtku jaja znajduje się beta-karoten i luteina, które chronią oczy przed szkodliwym promieniowaniem UV. Ponadto jaja są niezastąpionym źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnym. Jako ciekawostkę przybliżę Wam, że WHO ( Światowa Organizacja Zdrowia ) stwierdziła, że jaja są wzorcowym źródłem białka i wykorzystuje się je jako odnośnik do pomiaru aminokwasów w innych produktach.
Przeciwwskazania: Mitem jest, że jajek nie można spożywać ze względu na cholesterol. Jaja korzystnie wpływają na poziom dobrego cholesterolu ( HDL ) a obniżają poziom złego cholesterolu ( LDL ). Jaja zaraz po mleku krowim są najczęstszym produktem uczulającym.
Właściwości: Indeks glikemicznym jest bardzo niski przez co diabetycy bez problemu mogą włączyć do go swojego jadłospisu. Orzechy nerkowca wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego. Przez dużą zawartość potasu serce zaczyna bić regularniej oraz obniża ciśnienie tętnicze. Niacyna, która występuje w tych orzechach spowoduje, że mniej będziecie się denerwować, kiedy ktoś Wam zacznie grać na nerwach.
Przeciwwskazania: Osoby, które mają uczulenie na inne orzechy powinny zachować szczególną ostrożność w spożywaniu nerkowców.
Właściwości: Ma działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Również możecie zaobserwować właściwości rozgrzewające, powodujące potliwość, przyśpieszające metabolizm przez co zaleca się spożywanie imbiru osobą chcącym zredukować masę ciała. Dodaje energii w ciągu dnia, poprawia ogólne samopoczucie, korzystnie wpływa na pracę serca, przez poprawę ukrwienia i dotlenienia komórek zwiększa odporność organizmu.
Przeciwwskazania: Jeśli macie problemy z wrzodami żołądka lub nadciśnieniem tętniczym nie poleciłbym tego produktu.
Właściwości: Kiedy macie mniejszą zawartość cynku, potasu, magnesu lub witamin z gruby B, pierś z kurczaka będzie dobrą opcją na uzupełnienie niedoborów. Zawierają bardzo mało kwasów tłuszczowych a przez zawartość koenzymu Q10 opóźnia procesy starzenia się i jest lekkostrawne.
Przeciwwskazania: Wybór drobiu polecałbym tylko z zaufanego źródła. Ze względu na znaczny wzrost liczby ludności w ostatnich 50 latach, wzrasta popyt na mięso. Przez zwiększone zapotrzebowanie na drób, producenci chcący sprostać oczekiwaniom szukają metod przyśpieszenia produkcji m.in. przez podawanie sterydów lub antybiotyków.
FIAT 126p vs AUDI z V8
Zdrowe odżywianie to kwestia chęci przynajmniej pobieżnego zgłębienia wiedzy i wprowadzenia odpowiednich nawyków. Co z tego, że wasza sylwetka będzie wyglądać imponująco, jeśli wasz układ pokarmowy i sercowo-naczyniowy będzie do wymiany. Można to porównać do jazdy Audi z silnikiem od Fiata 125p. Nie lepiej wsiąść do Audi z V8?
Dobra koniec tej motoryzacyjnej dygresji. Chciałbym, abyście zastanowili się nad produktami, które spożywacie na co dzień. Zamiana kilku niezdrowych produktów np. parówek i czipsów na jaja i migdały będzie dobrym początkiem do osiągnięcia lepszej sylwetki i samopoczucia. A teraz zapraszam Was do poprzedniego artykułu nt. optymalnego pobudzenia, z podziałem na dyscypliny sportowe, kliknij tutaj. Razem zadbajmy o formę 😊